Khamis, 26 November 2009

PENGORBANAN YANG DITUNTUT

Bila tibanya I'dulAdha ataupun raya haji atau raya korban... ramai yang bercakap berkaitan bekorban..semua lapisan usia bercakap mengenainya, pelbagai latarbelakang pendidikan juga bercakap mengenainya...dari golongan bawahan sampailah menteri2 1Malaysia.. Maka banyaklah kerbau lembung termasuk kambing dan unta dijadikan sembelihan korban bagi menyemarakan maksud korban pada pikiran masing2.. sapa yang korban banyak binatang haiwan ternakan dialah yang paling hebat.. Makan bersedekah laaaaa ke serata dunia nak bagitau yang dia juga wat korban..

pada area 2000 an ini..kalau time raya korban macam nie sampai terlalu banyak korban, baguslaaa korban tu.. tapi apa tujuan sebenar disebalik ibadah korban...

udhiyyah...dengan maskdud menumpahkan darah binatang dengan menyembelih binatang ternakan sebagai syukur di atas nikmat yang dikurniakan Allah kepada manusia.. 1/3 dari dagingnya disedeqahkan kepada fuqara' dan masakin..1/3 lagi dihadiahkan kepada golongan berada dan 1/3 lagi untuk ahli keluarga... hukumnya sunnat muakkadah, sunat yang sangat2 dituntut.... apa yang penting daripada ibadah korban ini ialah ketaqwaan, kepatuhan dan ketaatan hanya mutlak kepada Allah dan RasulNya.. itulah yang dinilai oleh Allah terhadap ibadah korban yang dilakukan..

perkara yang perlu diberi perhatian..
1. jangan berhutang hanya semata2 untuk menyertai tompok korban
2. jangan terlibat dengan pembaziran
3. agihan daging korban mestilah mengikut kehendak syara'.
4. melakukan ibadah korban dengan penuh kataatan kepada Allah..

janganlah selepas ibadah koraban yang dilakukan kita menjadi manusia yang ingkar kepada Allah, memusuhi peraturan syariatnya... membenci perundangan islam, janganlah sekali2 menjadi manusia suruhan iblis syaitan merosak perjuangan islam yang suci..

oleh itu satu je nak bagitau... kalau lepas korban nie ..DOK SOKONG LAGI UMNGOK apa kajadah...sia2 amalan korbann yang dilakukan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan